Сайт Полтавського ВПУ ім. А.О. Чепіги - Новини

Конкурс - найкраща популяризація робітничих професій

 

З 31 жовтня по 01 листопада 2016 року за підтримки Міністерства освіти і науки України, громадської організацією «WorldSkills Ukraine» вперше в Україні відбувся конкурс професійної майстерності «WorldSkills».

WorldSkills – це міжнародний некомерційний конкурс, який проводиться у 72 країнах.

 У конкурсі брали участь 150 учасників із 25 регіонів країни за 11 професійними компетенціями.

Честь представити Полтавщину була надана навчальним закладам: ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги» та Вище професійне училище №7 м. Кременчука.

Конкурс проводився за наступними професійними компетенціями: кондитерське мистецтво, кулінарне мистецтво, ресторанний сервіс, перукарське мистецтво, технології моди, зварювальні роботи, сухе будівництво та штукатурні роботи, облицювальні роботи, сантехніка та опалення, мехатроніка та мобільна робототехніка.

Захід відвідали високоповажні гості: Гройсман Володимир Борисович, Прем’єр-міністр України, Лілія Михайлівна Гриневич, Міністр освіти і науки України, Рева Андрій Олексійович, Міністр соціальної політики, Жданов Ігор Олександрович, Міністр молоді та спорту України та Райнін Ігор Львович, Голова Адміністрації Президента України.

 Учні ДПТНЗ  «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги» брали участь в 3 компетенціях:  «Кондитерське мистецтво» - Глушко Юлія, учениця групи ВХП – 14, «Кулінарне мистецтво» - Старущенко Артем, учень групи ВХП-17, «Ресторанний сервіс» - Кузенко Костянтин, учень групи 206.

 Глушко Юлія здобула перемогу в професійній компетенції «Кондитерське мистецтво» і була нагороджена Дипломом ІІ ступеня та срібною медаллю.

У конкурентній боротьбі Глушко Юлія, Кузенко Костянтин, Старущенко Артем відзначені дипломами учасників.

Всеукраїнський конкурс «WorldSkills  Ukraine» проводився паралельно з ІІ Міжнародним кулінарним фестивалем «ВЕSТСооkFEST-2016» відповідно до рекомендацій Всесвітньої Асоціації Кулінарних Союзів (Worldchefs).

Команда ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги» була представлена в номінаціях:

 «Страви автентичної національної кухні»,

«Страви з м’яса» (Старущенко Артем, учень групи ВХП – 17),       «Художня робота з тіста» (викладач спеціальних дисциплін Коноваленко О. Ю.).

За результатами конкурсу в номінації «Страви автентичної національної кухні» Старущенко Артем виборов диплом ІІ ступеня та срібну медаль, у номінації  «Страви з м’яса»  -  диплом ІІІ ступеня та бронзову медаль. Викладач Коноваленко Олена Юріївна була відзначена дипломом ІІ ступеня та срібною медаллю у  номінації «Художня робота з тіста».

 


Гордість ВПУ

Вытаємо ученицю рупи 112 Орленко Ілону, яка за результатами фінального етапу VI Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Шевченка, стала переможницею і нагороджена Дипломом ІІІ ступеня. До участі у всіх етапах конкурсу Ілону готувала досвітчений педагог. викладач-методист Вітковська Світлана Миколаївна.

 Творчих злетів та подальших успіхів у навчанні, трудовій діяльності, хай надихає любов до рідної мови та невмируще слово Кобзаря.

 

 З впевненістю у майбуття

08 – 09  грудня 2015 року в   Державному професійно – технічному навчальному закладі «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги» проводився конкурс професійної майстерності між учнями училища за професією “Кухар”.  До участі в конкурсі були запрошені представники 11 навчальних груп, які вибороли першість серед учнів групи в конкурсі професійної майстерності з професії «Кухар» (ІV розряд) ДПТНЗ «Полтавське ВПУ ім. А. О. Чепіги».

Члени журі, яке складалось із представників Департаменту освіти і науки  Полтавської обласної державної адміністрації, навчально – методичного центру професійно – технічної освіти в Полтавській області, роботодавців – професіоналі, представників вищих навчальних закладів, відзначили якісну професійну підготовку учнів, їх високий творчий потенціал та відзначили як позитив, впровадження новітніх виробничих технологій у навчально-виробний процес.

Програма конкурсу передбачала виконання учнями завдань з професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки за професією «Кухар» ІV розряд.

Теоретичний тур включав тестові питання з предметів: «Технологія приготування їжі з основами товарознавства», «Устаткування підприємств харчування», «Гігієна та санітарія виробництва», «Організація виробництва та обслуговування», «Охорона праці».

Конкурс умовно поділявся на три етапи: презентація учасника, теоретичне завдання (у тестовій формі)  та виконання практичного етапу. За умовами конкурсу загальна кількість балів становить  260.

Члени журі оцінювали як практичну роботу кухарів, так і теоретичні знання. Основними критеріями оцінювання презентації було оригінальність та професійність представлення, кулінарних виробів -  дотримання правил технології приготування, оригінальність оформлення, правильне розміщення композиції на робочій поверхні, довершеність оформлення,  смакові властивості, швидкість і вправність виконання роботи, раціональне використання продуктів,  сучасний стиль, новизна, застосування сучасних технологій, організація робочого місця, дотримання вимог безпеки праці, безпечні прийоми роботи з інструментом, вимог санітарії. Все це  журі оцінювало впродовж конкурсу.

Другий етап – теоретичний передбачав виконання учасниками тестових завдань за програмою «Кухар» ІV розряд на персональному комп'ютері.

У практичній частині конкурсу учасники готували дві страви в двох варіантах (конкурсна та дегустаційна).

У номінації приготування другої гарячої страви з картопляної маси учасники за годину представили справжню галерею із витворами кухарського мистецтва,  це «Персики», «Картопляні кульки з сиром та грибами в кунжутній паніровці», «Запіканка картопляна з грибами», «Картопляні палочки з сиром», «Картопляні корзинки з куркою та грибами», «Цимес картопляний з чорносливом», «Картопляні палочки з сиром в конжутній паніровці», «Картопляний сюрприз»,  «Роли картопляні» «Картопляні кульки з сиром», «Картопляні ветрибеньки».

На виконання практичного завдання: приготування композиції з овочів було відведено 1 годину.

Карвінг – це мистецтва, яке вимагає величезної майстерності та наполегливості, яке допоможе у працевлаштуванні в елітний ресторан, яке зацікавить кожну господиню, тому що захоплення може стати сімейним хобі, яке процесі навчання розвине увагу, терпіння, посидючість та творчу уяву.

Основним завданням конкурсу фахової майстерності серед учнів були:

  • підвищення рівня професіоналізму серед учнів з професії кухар;
  • виявлення талановитих учнів;
  • підтримка і заохочення учнів, які бажають розвиватись професійно;
  • розширення творчих зав’язків і обмін новим ідеями і досягненнями в галузі ресторанного господарства;
  • розвиток потреб учнів у вдосконаленні своєї професійної майстерності;
  • пропагування сучасних напрямів ресторанного сервісу;
  • обмін досвідом в питаннях поліпшення якості і безпеки у сфері ресторанного господарства.

В перший день у своєму привітальному слові директор училища Корочанська В. І. відмітила, що кожен з  учасників вже є кращим в своїй окремій групі, якщо саме його кандидатуру було затверджено для участі у конкурсі, і побажав вдачі та впевненості у своїх силах кожному учню.

 Потім, приховуючи за посмішками своє хвилювання, учні обрали свої конкурсні номери, під якими їм потрібно було виконувати поставлені завдання.

Якщо володіння технікою карвінгу, технологічний процес приготування, оцінку якості могли оцінити лише члени журі, то естетичність, оригінальність та сучасність оформлення страв мали можливість побачити всі бажаючі у кухні – лабораторії по завершенні конкурсу, де було організовано виставку робіт конкурсантів.

Переможців конкурсу фахової майстерності визначали в особистій першості:

*    Білоконь Марину (гр. 202, майстер в/н Нескоромна О. П.) – І місце

*    Клименко Дмитра (гр. ВХП – 12/14, майстер в/н Степанова Л. І.) – ІІ місце

*    Шоно Наталію (гр. ВХП – 15/15, майстер в/н Биба Т. С.) – ІІІ місце.

 

Проведення конкурсів фахової майстерності дають можливість не тільки виявити кращих, але обмінятися досвідом з колегами, проявити творчу уяву та фантазію.

Досягнення учнів це ствердження авторитету робітничих професій та значимості професійно-технічної освіти області.


"Знай, шануй і виконуй закони України"

В рамках Всеукраїнського тижня правових знань у ДПТНЗ "Полтавське ВПУ ім. А.О. Чепіги" відбулася виховна година на тему "Знай, шануй і виконуй закони України", яку провелаз Ахіджанян Жанна Суренівна, підполковник поліції. Вона зупинилась на питаннях адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх. Матеріали виховної години сприймались учнями з інтересом. 

 

"У здоровому тілі - здоровий дух"

У рамках тижня захисника України, було проведено 15.10.2015р. легкоатлетичний крос

 

 


Урок-реквієм

Із 12 по 16 жовтня 2015 року у ДПТНЗ "Полтавське ВПУ ім А.О. Чепіги", проводився тиждень захисника України. 12.10 було проведено урок-реквієм на базі актової зали,

 

На заході були присутні гості: прапорщик ЗСУ Бендус Ігор Валентинович, Майор ЗСУ Четвертак Олександр Юрійович, журкнліст, волонтер Стельмах Людмила Дмитрівна; член громадської ради при полтавській обласній раді Донченко Петро Григорович та волонтер Супрун Володимир Іванович. 

 


Олімпійській урок

10 вересня 2015 року було проведено Олімпійський урок керівником фізичного виховання Сухиною Ольгою Павлівною у актовій залі училища. Під час виховного заходу учні І курсу спілкувалися з майстром спорту міжнародного класу з плавання, Олімпійською чемпіонкою Копчиковою Світланою Глебівною.

 

Діти із великим задоволенням брали участь у рухливих іграх

 

 


1 вересня – День знань

У небі стільки сонця й просині,
Розкрила хмарка білі поли.
Добігло літечко до осені
І знову ми йдемо до школи.

Гостинно двері відчиняються
І вчитель всіх веде за руки.
Дорога щастя не кінчається

До знань, до світла, до науки.

  

Першого вересня відбулась урочиста лінійка, присвячена початку нового навчального року. На свято були запрошені почесні гості (Є.А. Ленський – директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА, керівники базових підприємств та учасник антитерористичної операції).

  

Директор училища, Корочанська В.І., привітала учнівський та педагогічний колектив, побажавши їм творчого натхнення та успіхів у навчальному році.

Після закінчення лінійки для першокурсників на базі актової зали був проведений Перший урок: «Ми – нація єдина, твої ми діти, Україно!». 

 


 

У навчальних групах проведені тематичні виховні години за темою

"Права молоді, закріплені Конституцією України".


У гуртожитку навчального закладу проведено інформаційну годину: «Основний закон мого життя» (до Дня Конституції), під час якої вихователем Мустафаєвою Л.Ю. були висвітлені основні права та обов’язки громадян України. 

 


Інформаційна книжкова виставка:

«Основний закон мого життя».

28 червня Україна відзначає державне свято — День Конституції України, напередодні якого в читальній залі підготовлена інформаційно – тематична виставка: «Основний закон мого життя». Представлена література надає можливість кожному ознайомитися з важливим значенням Конституції, в якій закріплено право українського народу мати власну державу, перспективи її демократичного розвитку.

 

Участь у конкурсі "Дні української кухні"

21-22 травня 2015 року у м. Львові відбувся конкурс «Дні української кухні». На запрошення Асоціації Кулінарів ГО «Західна Шеф Група» у конкурсі взяла участь бригада працівників ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім..А.О.Чепіги» у номінації «хлібобулочні вироби». За результатами команда училища (майстри виробничого навчання Красноход Н.І. та Нескоромна О.П.) зайняли ІІ місце, отримали диплом та срібну медаль.

Навчальний заклад на конкурсі представляв Полтавський регіон і був схвально оцінений за самобутність, вишуканість та прихильність українським традиціям.

Вітаємо учасників конкурсу, бажаємо подальших успіхів та перемог!

 

 

21 травня - всеукраїнський день вишиванки

Колектив училища із задоволенням долучився до загальноукраїнського флешмобу "день вишиванки", вбравшись у традиційний національний одяг - вишиванку, яку завжди вважали не просто одягом - а оберігом справжнього українця.

День вишиванки— всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. В цей день кожен українець одягає вишиванку і виходить в ній на роботу, в університет, школу, чи садочок. 
  
День вишиванки у 2015 році припадає на 21 травня. Організатори закликали всю Україну в цей день одягнути вишиванку в знак єдності. Основна мета заходу — це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом. Свято не передбачає обов'язкових заходів окрім одягання вишиванки. Хоча протягом всієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно просто вчинку — просто одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом з тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже у стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів. 


18 травня - 71-ша річниця репресій проти кримських татар

18 травня учні відзначили річницю репресій проти кримських татар.  Трагічні події, пов’язані з тотальною депортацією кримськотатарського народу у травні 1944 року і наступними десятиріччями насильницького утримання в місцях вигнання, були одним із широкомасштабних злочинів радянського режиму.

Не дивлячись на те, що з часів депортації кримськотатарського народу минув 71 рік, але і сьогодні це питання залишається болючим. Це – один з найжорстокіших злочинів усіх часів.Було здійснено масові депортації представників місцевих етносів, яких сталінська влада безпідставно звинуватила у співпраці з гітлерівцями. До регіонів Середньої Азії та Сибіру було примусово переселено близько 200 тисяч кримських татар.

Це цинічно по відношенню до фронтовиків, які вистояли перед ворогом. Вони були і будуть нашими героями! Тоталітарний режим робив усе, щоб знищити вигнанців. Не зважаючи на репресії, кримські татари прагнули до свободи і завжди мріяли повернутися на свою Батьківщину.Ми висловлюємо свою солідарність та підтримку усім кримським татарам, які завжди залишаться гідними громадянами України. Революція Гідності – яскравий приклад єдності українців і кримських татар.

 


У ДПТНЗ «Полтавське ВПУ ім. А.О. Чепіги» відбулися заходи з нагоди дня примирення, 70-річчя Перемоги над нацизмом у Європі.

 

6.05 на уроці Пам’яті та надії, присвяченому знаменній даті, з учнями спілкувався ветеран Другої світової війни, полковник у відставці, Дворцов Іван Тихонович. Зі словами вдячності за надану благодійну допомогу воїнам АТО виступили гості: керівник благодійної організації «Полтавська громада разом» Маслак Віра Миколаївна (позивний «Стрілка»); волонтери: Данилевський Іван Миколайович («Дід»), Супрун  Володимир Іванович («Сталоне»).

 

  

. Насамкінець усі присутні: учні, педагогічні працівники й гості виконали Гімн України.

 

Урочиста лінійка «1939-1945рр... Пам’ятаємо! Перемагаємо!» була проведена 8.05.2015р.

Гість навчального закладу Головченко Анатолій Геннадійович, боєць 25-ї аеромобільної бригади (позивний «Цезар»), звернувся до присутніх  з закликом любити й боронити власну країну, бути гідним громадянином своєї держави, змінювати її, починаючи з себе.  

   

Новини училища

від 19.02.2015 року 

 


Молитва за загиблими 

у зоні АТО учнями навчального закладу


Наша допомога

Українським воїнам в АТО

(станом на 23.02.2015)

 

№ п/п

Назва

Кількість

1

Капуста квашена

164.5 кг

2

Морква по-корейськи

17 кг

3

Буряк по-корейськи

27 кг

4

Пряники

45,6 кг

5

Печиво пісочне

16,7 кг

6

Сітка маскувальна

103,0 м2

7

Борщова заправка

52,5 кг

8

Пиріжки печені

200 шт.

9

Млинці

200 шт.


У гуртожитку навчального закладу приймали 18 солдат, бійців 24 механізованої бригади, учасників АТО, які зупинялися в Полтаві, слідуючи до місця дислокації

 


Новини училища

від 05.02.2015 року 


Чергова допомога українській армії

 

Державний  професійно – технічний навчальний заклад «Полтавське вище професійне училище не стоїть остронь проблем в державі. 29 січня 2015 року учні та працівники училища передали необхідні речі для бійців АТО, а саме 2 камуфляжні сітки розміром 6+3 м та 50 кг пряників. На цьому допомога не закінчується і весь колектив працює у цьому напрямку.


Новини училища

від 27.01.2015

 

 

Листи солдату 

      Учні навчального закладу брали участь у марафоні «Діти – Янголи Миру» та Обласній акції «Дитячі руки зігрівають серця», де вони мали змогу висловити своє ставлення проти військових дій та закликати всіх до миру мовою малюнків, плакатів, віршів.

 

 

 

Листи та вірші до солдата


Новини училища за 11.12.2014


Декада соціально – психологічної служби училища     

  З  22 жовтня по 01 листопада 2014 року  в ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім. А.О. Чепіги» проводилася декада соціально-психологічної служби.

           Вона розпочалася з проведення загально училищного заходу для учнів І курсу за темою: «Відповідальне батьківство», до якого  було залучено провідного спеціаліста Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Василенко Л.М. У ході зустрічі було підняте питання відповідального батьківства, обов’язків та прав батьків, репродуктивного здоров’я молоді та ін.

          Практичним психологом училища Вдовіною Ю.О. для учнів ІІІ курсу було проведено годину спілкування за темою: «Правила поводження при виявленні підозрілих чи вибухонебезпечних предметів», 

у ході якої були розглянуті основні ознаки вибухонебезпечних та підозрілих предметів та визначений чіткий  алгоритм дій учнів у разі виявлення зазначених пред метів. За такою ж темою соціальним педагогом Жадько Ю.В. було проведене заняття з педагогічними працівниками.

         Соціальним педагогом училища Жадько Ю.В. для учнів ІІ курсу було проведено інтерактивну гру за темою: «ВІЛ-інфекція – ворог №1», під час якої учні мали змогу виявити свої знання з таких питань, як: «В чому різниця між ВІЛ та СНІД,» « Шляхи передачі ВІЛ», «Що таке ризикована поведінка» тощо.

Для учнів, які проживають у гурт

 
 
 
 
Block title
 
Block content